subota, 16. prosinca 2017.

James Stewart


Naša prošlost je isto tako zanimljiva kao i naša ,,sadašnja" budućnost hehe. I prije je bilo mnogo glumaca kao i danas samo u malom drugačijem stilu. Tako ću nas ja vratiti malo u prošlost.Jedan od poznatih glumaca naše ne tako daleke  prošlosti je bio James Stewart. On je bio poznati američki filmski i  kazališni glumac.


James Stewart je rođen 20.svibnja 1908. Bio je jedini sin od troje djece. James je većinu puta  preuzimao ulogu muškarca u obitelji jer je njegov otac često izbivao. Što je ostavilo tragove na njemu a osobito na njegovom razvoju, odgovornošću te zaštitničkom odnosu prema ženama.Njegov je otac vodio malu trgovinu željeznarije . Pošto je bio jedini sin od njega se očekivalo da će preuzeti obiteljski posao ali završivši studij arhitekture na sveučilištu Princeton , pobunio se i odlučio se baviti glumom. Zanimanje  kojeg  je njegov otac prezirao. Nedugo nakon što je 1940 u dobi od 32 godine dobio Oscara za glavnu ulogu u filmu Filadelfijska priča bio je pozvan u vojsku kao vojni pilot 
uglavnom na europskom bojištu. Iz rata se vratio kao višestruko odlikovan junak. Rat je ostavio traga na njegovoj osobnosti. Više nikada nije sa nikim razgovarao o svojim ratnim iskustvima. Zbog stvari koje je doživio u tih pet godina rata , više nikada nije pristao glumiti ratne heroje u filmovima.

Nakon njegovog povratka. Glumio je u filmu Divan život. Te se ponovno opustio u  glumi. Nakon brojnih ljubavnih avantura James Stewart je tek 1948 upoznao svoju buduću suprugu po imenu Gloria Hatrick McLean . U početku je bila model kasnije je počela pohađati satove plesa u nadi za ostvarenjem svojega sna da postane glumicom. Ona je već bila u vezi sa Echvarda Bealea McLeana sa kojim je dobila dvoje djece. No ta veza nije dugo potrajala pa se rastala i preselila sa svojim sinovima u Los Angeles. Gdje je upoznala James-a. Otišli su na spoj te se bolje upoznali. !949 su se vjenčali. Glumili su u mnogim filmovima.

 Žena mu je umrla  16.veljače 1994. u dobi od 75 godina zbog raka pluća.Nakon smrti njegovog posinka Ronalda u ratu . On ostaje shrvan te više nikad ne snimi nijedan poznatiji film.Još pokuša glumiti u neki serijama ali one propadnu. Odlazi u mirovinu te još piše nešto poezije te nastupi u kojem show-u. Tijekom 80-ih bori se s bolestima poput- srčane tegobe, tumor kože, gluhoća te senilnosti.. Umire 2.srpnja 1997 u dobi od 89 godina zbog zastoja srca.Pred smrt je rekao svojoj obitelji  " Ja ću biti s Glorijom".

P.S on je bio omiljeni glumac moga oca.(Divan život)

 Njegovi filmovi:                                                           


2 komentara:

  1. JAKO PUNO TEKSTA KOJI JE ZANIMLJIV I SVIDIO MI SE TVOJ BLOG!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super:) Post je vrlo zanimljiv, a posebno mi se sviđa uvod!!

    OdgovoriIzbriši